Skip to main content

Autisme

Een autismespectrumstoornis (ASS), of kortweg autisme, is een ontwikkelingsstoornis waarbij de hersenen anders functioneren. Autisme wordt ook wel een onzichtbare stoornis genoemd, omdat je niet onmiddellijk aan iemand kan ‘zien’ dat hij of zij ASS heeft. Onbegrip vanuit de omgeving is dan ook een veelvoorkomende frustratie van ouders van een kind met autisme.

Personen met ASS ervaren moeilijkheden op 2 hoofddomeinen, met name: ‘beperkingen in de sociale communicatie en interactie’ & ‘repetitief gedrag en specifieke interesses’. Deze kenmerken kunnen op vele manieren tot uiting komen in het gedrag, afhankelijk van de intensiteit en ernst. We spreken dan ook niet voor niets van een ‘spectrum’.

Enkele voorbeelden van gedragingen die in meer of mindere mate kunnen optreden:

  • Weerstand tegen (onverwachte) veranderingen
  • Beperkt oogcontact
  • Vasthouden aan routines
  • Dingen letterlijk begrijpen
  • Oog voor detail
  • Moeite met sociale contacten
  • Niet met drukte kunnen omgaan
  • Fladderen, wiegen, rond eigen as draaien
  • Amper tot betekenisvol spel komen
  • Diepgaande interesses
  • Eerlijk gedachten delen, soms ongepast
  • In eigen wereld leven

“Autism is one word attempting to describe millions of different stories.”

Stuart Duncan

Kay Herssens

Klinisch orthopedagoge & auticoach

Ik ben Kay, afgestudeerd als Master in de Pedagogische Wetenschappen, afstudeerrichting Orthopedagogiek aan de Universiteit van Gent.  Al sinds het behalen van mijn diploma werk ik met kinderen met ASS, onder meer in een revalidatiecentrum en school voor buitengewoon basisonderwijs. De laatste jaren was ik werkzaam als gezinsbegeleidster binnen het vroegbegeleidingsteam (0-6 jaar) van Tanderuis vzw, een thuisbegeleidingsdienst specifiek voor personen met een autismespectrumstoornis. Daarnaast volg ik voortdurend vormingen om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen. Mijn rugzak werd bijgevolg goed gevuld met de nodige kennis en expertise om op zelfstandige basis als klinisch orthopedagoge & autismevriendelijke coach aan de slag te gaan.

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 0471 80 63 93

Aanbod

Jullie kunnen bij mij terecht voor ouder- en kindbegeleiding. Enerzijds bied ik autismespecifieke ouderbegeleiding en opvoedingsondersteuning aan. Anderzijds kunnen ook ouders van kinderen zonder diagnose met hun hulpvragen en bezorgdheden rond ontwikkeling en opvoeding bij mij aankloppen.

Ook kindbegeleiding behoort tot de mogelijkheden. Aan de hand van gesprekken en diverse methodieken kan er tijdens kindmomenten ingegaan worden op verschillende thema’s. Ik richt me voor ouder- en kindbegeleiding op jonge kinderen tussen 0 en 12 jaar.

Autismespecifieke ouderbegeleiding

Mijn interesse in autisme is er altijd al geweest. De bijzondere manier van denken en de diversiteit waarin autisme tot uiting kan komen, intrigeren me tot op de dag van vandaag.   

De opvoeding van een kind met (een vermoeden van) ASS is vaak extra uitdagend. Er kunnen bezorgdheden ontstaan op verschillende gebieden. Soms vraagt dit zoveel van ouders dat de balans tussen draagkracht en draaglast niet meer in evenwicht is. Ouders en kind kunnen dan gebaat zijn bij professionele ondersteuning. Kleine aanpassingen in de omgeving, maar ook een degelijke basisuitleg over autisme of gewoon een luisterend oor, kunnen immers een groot verschil maken. Ik wil me engageren om samen met jullie de noden van jullie kind in kaart te brengen en op zoek te gaan naar wat werkt voor jullie gezin.

Ondersteuning kan geboden worden bij hulpvragen rond:

  • Slapen
  • Zindelijkheid
  • Gedrag
  • Communicatie
  • Spel
  • Emotieregulatie
  • Eten
  • Relatie broer/zus
  • Opvang/onderwijs
  • Psycho-educatie (inzicht krijgen in autisme)
  • Verwerken diagnose
  • Zelfzorg

Ouderbegeleiding - opvoedingsondersteuning

Naast mijn specialisatie in ASS, kan ik mijn persoonlijke ervaring als mama van 3 jonge kinderen inzetten en heb ik een brede interesse in de ontwikkeling van het jonge kind in het algemeen. Soms heeft een kind geen diagnose, maar heerst er wel een “niet- pluisgevoel” bij ouders of anderen uit de nabije omgeving van het kind. De opvoeding en ontwikkeling lijken moeizamer te verlopen. Er ontstaan misschien vragen en twijfels.

Wanneer je je zorgen maakt, is het belangrijk deze bezorgdheden te bespreken. Toch is het niet altijd evident om de stap te zetten naar professionele hulpverlening. Bovendien zijn er vaak wachtlijsten of weten ouders niet goed bij wie ze precies moeten aankloppen. Met veel toewijding wil ik jullie graag begeleiden in dit hele proces en indien nodig zorgen voor een correcte doorverwijzing.

Kindbegeleiding

Het spreekt voor zich dat het voor een optimaal verloop van de begeleiding een meerwaarde kan zijn om jullie kind ook te leren kennen. Vandaar dat het soms zinvol is om oudergesprekken af te wisselen met kindmomenten. Tijdens deze momenten is er ruimte om elkaar te leren kennen en op maat te werken rond een bepaald thema (zelfbeeld, zich zorgen maken, (faal)angst, emotiebeheersing, scheiding, …). Daarnaast kan er ook ontwikkelingsstimulerend gewerkt worden. Er wordt gebruik gemaakt van aangepast, educatief materiaal (gezelschapsspelletjes, boekjes, duplo, …).

Verloop

Ik maak een onderscheid tussen een kennismakingsgesprek en een begeleidingsgesprek.  Bij een kennismakingsgesprek bespreken we jullie zorgvragen en verwachtingen en brengen we samen de noden van jullie kind in kaart. Blijkt uit dit eerste contact dat jullie zich goed voelen bij mijn stijl en dat ik voor jullie iets kan betekenen? Dan plannen we een begeleidingsgesprek in en gaan we samen ’op pad’ voor een kort of een iets langer traject.

Tarieven

Ik ben een geconventioneerd klinisch orthopedagoog en mag eerstelijnspsychologische behandeling voor lichte tot matige psychische problemen aanbieden zonder persoonlijk aandeel voor kinderen en jongeren onder de 24 jaar. Sinds 1/2/2024 valt het remgeld voor alle kinderen en jongeren tot en met 23 jaar immers weg en hoeven zij dus niet meer te betalen.

Per periode van 12 maanden bedraagt het gemiddeld aantal sessies 10 (max. 20).

De duur van een sessie bedraagt 50 minuten.

U heeft geen diagnose, noch voorschrift of doorverwijzing van een arts nodig. We hoeven enkel een functioneel bilan op te maken. Dit document overlopen we samen tijdens het kennismakingsgesprek. Het omvat bv. contactgegevens, rijksregisternummer van jullie kind, gegevens van de huisarts, klachten en hulpvraag.

Contact

Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Ik ben telefonisch wisselend bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag van 9u- 15u.
Gesprekken gaan door op woensdag en vrijdag. Wanneer ik in gesprek ben, neem ik de telefoon niet op, u kan dan een berichtje nalaten op de voicemail of een mailtje sturen. 

Indien u de afspraak niet kan nakomen, gelieve dit zo snel als mogelijk door te geven, bij voorkeur 2 dagen vooraf telefonisch of via mail. Wanneer de afspraak minder dan 24u op voorhand geannuleerd wordt, zie ik me genoodzaakt een verzuimvergoeding aan te rekenen.

0471 80 63 93
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gentse Steenweg 416
Lokeren – Lochristi (Zeveneken)

Extra

Ondernemingsnummer: 0793.281.242

Ik beschik over een erkenning en visum als klinisch orthopedagoog.
Visumnummer: 318451

Ik ben geconventioneerd.
RIZIV-nummer: 7-02810-52-000

Ik ben lid van de Vlaamse Vereniging van Orthopedagogen (VVO)

Ik ben terug te vinden op de website van "Vind een Therapeut" via volgende link: https://www.vindeentherapeut.be/therapeut/kay-herssens-lokeren.html